[...] wiesz, że alkohol powoduje odwodnienie. Może to także wpływać na suchość oczu, a już wiesz, że jest to jedna z przyczyn niewyraźnego widzenia po przebudzeniu. Nieprawidłowy poziom cukru we krwi Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom cukru we krwi może być również przyczyną porannego rozmycia obrazu. Jednak w tym przypadku wystąpią również inne [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] co nasz organizm potrzebuje. Ponadto diety roślinne zapewniają dużo błonnika i mają niską zawartość cholesterolu. Sprzyja to lepszemu trawieniu i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jaka jest różnica między redukcjonizmem, a fleksitarianizmem? Fleksitarianizm to także dość popularny styl odżywiania i można by pomyśleć, że jest [...]
Wykorzystanie odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych w diecie osoby trenującej jest sposobem na to, aby funkcje zdrowotne, jak i energetyczne były optymalne. Dieta powinna być bogata nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. [...]
[...] masy komórek beta przy zwiększonej liczbie mniejszych wysepek, czemu towarzyszył stan prozapalny z objawami stłuszczenia wątroby. Berberyna HCL pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i skutecznie obniżyć wagę. Dieta VLCKD cofa cukrzycę?! W jednym z badań Lorenzo Romano i wsp. opublikowanym w lipcu 2019 r., pacjentom z cukrzycą typu [...]
[...] średnio 0,66 kg wagi tygodniowo, wyraźny spadek ilości całkowitego cholesterolu, wyraźny wzrost transportera HDL, wyraźny spadek transportera LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a [...]
[...] mężczyzny stężenie testosteronu całkowitego (fizjologiczne) wynosi: 280-1080 ng/dL (9.7 – 37.4 nmol/L). Wcześniejsze badania nad starzeniem się mężczyzn wykazały, że: poziom testosteronu we krwi zmniejsza się z wiekiem (Harman i wsp. 2001; Feldman i wsp. 2002), całkowite stężenie testosteronu spada średnio o 1,6% rocznie, stężenia t. [...]
[...] napoje z węglowodanami osiągnęło ponad 6.0 mmol/L, po 2 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal silnie podniesione i odnotowano szczytowy poziom (~5.0 mU/L), po 3 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal podwyższone, tymczasem w grupie pijącej piwo spadło prawie do wartości [...]
[...] Proviron posiada grupę metylową przy pierwszej cząsteczce węgla, nie siedemnastej. Pozwala mu to przetrwać kontakt z wątrobą, ale... tylko na tyle, aby zapewnić leczniczy poziom androgenów. Posiada czterokrotnie większe powinowactwo w stosunku do SHBG, w porównaniu do DHT. Na takiej samej zasadzie bardzo kiepskim wyborem są testosteron [...]
[...] zwykłej kawy, jak i bezkofeinowej, w ilości trzech filiżanek odpowiadają dawce 30-40 mg DIFEQ. Posiadają one wysokie powinowactwo do transportera adenozyny, podnosząc jej poziom pozakomórkowy. Wysoki poziom adenozyny sprawia, iż kofeina nie działa. Podsumowując: kawa w większości badań nie miała wpływu na osiągi sportowców. Z kolei zupełnie [...]
[...] r., to w ciągu ostatniej dekady konsumpcja HFCS zmniejszyła się. Tymczasem w tym samym okresie otyłość u niektórych grup ludności wzrosła, ale u innych pozostała na podobnym poziomie. Co więcej, ponieważ konsumpcja HFCS wzrosła w Stanach Zjednoczonych, nastąpił proporcjonalny, dramatyczny spadek ilości spożywanej sacharozy. Ponadto światowa [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] spędzania wolnego czasu. Doustne podawanie kemferolu znacząco obniża stężenie HbA1c we krwi (wskaźnik obrazuje stężenie cukru we krwi w ostatnich 2-3 miesiącach), poziom glukozy we krwi na czczo i zmniejsza insulinooporność. Izorhamnetyna - O-metylowany bioaktywny związek występuje powszechnie w roślinach leczniczych, takich jak [...]
[...] ważył na scenie 107 kg, Dorian w latach 90. XX wieku już 120 kg (później poprzeczkę podbił np. Morgan Aste, Phil Heath czy Ronnie Coleman). A to oznaczało zupełnie inny poziom (szczególnie, iż przyszły gubernator był wyższy od Yatesa). Ludzie nie chcieli się dzielić „tajemnicą swojego sukcesu”, a jeszcze częściej okazywało się, [...]
[...] kreatyną? Suplementacja u przeciętnego ćwiczącego zwiększa zasoby kreatyny w mięśniach o 20%, z tego 10% to fosfokreatyna. Największe zyski odnoszą osoby mające niski poziom kreatyny w mięśniach (np. wegetarianie), mniejsze efekty odniosą osoby, które wyjściowo mają wysoki poziom kreatyny (150-160 mmol/kg). Póki nie sprawdzisz tego na [...]
[...] (organizm spala ją w trakcie bezczynności – REE). Zmierzono REE przed i 22 godziny po zakończeniu treningu. Wyniki: Tradycyjny trening trwał 62 minuty, przerzucono 7835 kg, poziom kwasu mlekowego we krwi wzrósł do 5,1 mmol/L – po treningu. Po 22 godzinach w grupie odnotowano 5% wzrost spalania kalorii w spoczynku – z poziomu 1901 do 1999 / [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram masy ciała i więcej) wcale nie są słuszne. Czy poziom glikogenu mięśniowego ma wpływ na hipertrofię? Węglowodany – często kulturystom zaleca się dostarczać ogromne ilości, rzekomo taka podaż ma mieć wpływ na budowanie [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]